Kunstgebit
Een nieuw kunstgebit voor u?
Tandprothetische Praktijk Verberkt is al 40 jaar gespecialiseerd in het aanmeten en maken van uw prothese (in de volksmond kunstgebit genoemd). Een kunstgebit vervangt uw eigen tanden en kiezen en kan esthetisch zeer fraai gemaakt worden. U wilt met uw kunstgebit eten, lachen en praten en u wilt er goed uit zien voor uw omgeving. Dat kan! Met de hedendaagse technieken kunnen onze medewerkers het kunstgebit maken waar u zich goed bij voelt. Het is ons doel om iedereen met een glimlach te laten gaan.
Het kunstgebit
Een volledige prothese of kunstgebit is een hulpmiddel in het geval dat alle tanden en kiezen getrokken zijn. Door het speeksellaagje tussen het kunststof van de prothese en uw tandvlees zuigt het kunstgebit zich vast in de mond. Omdat elke mond anders is, wordt voor u een kunstgebit speciaal op maat gemaakt. Om de kauw en spreekfunctie met de prothese te herstellen zullen een aantal stappen doorlopen moeten worden die hieronder worden uitgelegd. Dankzij de moderne technieken is een prothese tegenwoordig nauwelijks van een echt gebit te onderscheiden. Doordat onze tandprotheticus nauwkeurig naar u wensen luistert en de tijd ervoor neemt met u, komen wij samen tot een mooi eindresultaat.
Het behandelplan (5 stappen)
De eerste afdruk
Om een kunstgebit te maken zal de tandprotheticus eerst een afdruk met standaardlepels nemen met een stug aangemaakt afdrukmateriaal (alginaat). Het is belangrijk dat in deze afdruk de overgang van wang naar kaak staat (dit wordt omslagplooi genoemd). In ons tandtechnisch laboratorium wordt vervolgens door een van onze tandtechnicus van deze afdruk een gipsmodel gemaakt, waarop van kunststof een individuele lepel wordt vervaardigd. Met deze individuele lepel die op maat is gemaakt voor u, kan een precisie afdruk worden genomen.
Individuele afdruk
De tandtechnicus heeft inmiddels de individuele lepel klaar (foto links). Bij deze individuele afdruk waar veel aandacht besteed wordt aan het afvormen van de belangrijke delen van uw nieuwe prothese, namelijk de randen die de uiteindelijke begrenzing en afsluiting zullen vormen. De individuele lepel kan worden voorzien van een randopbouw door de tandprotheticus, dit is een laagje die de overgangen beter mankeert en de spieraanhechtingen aangeeft. Als laatste wordt door de tandprotheticus afdrukmateriaal gebruikt voor de definitieve afdruk. De mond en wangspieren worden tijdens het uitharden gemasseerd. Dit doen wij om de meest gebruikte beweging te imiteren en de randen van de uiteindelijke prothese aan te geven.
Beetbepaling
Van de individuele afdruk worden door de tandtechnicus opnieuw gipsmodellen gemaakt, waarop een set beetplaten worden gemaakt. Op deze beetplaten worden door de tandtechnicus waswallen toegevoegd. De beetplaten worden door de tandprotheticus gebruikt om de relatie tussen uw onder en bovenkaak te registeren en tevens om te bepalen waar uiteindelijk de tanden en kiezen komen te staan. Tijdens deze afspraak wordt uiteraard in samensprak met de patiënt en de tandprotheticus gekeken naar de kleur en vorm van uw nieuwe tanden in de prothese.
Passen in was
Met de gegevens die in de vorige stap zijn verzameld gaat de tandtechnicus aan de gang om een pasprothese voor u te maken en in deze fase wordt er gekeken of de beetregistratie goed is bepaald en uiteraard wordt gekeken of de uitgezochte tanden mooi passen bij het uiterlijk. Als iedereen tevreden is over het resultaat wordt de pasprothese door de tandtechnicus netjes en mooi afgemoduleerd. Daarna wordt de prothese ingebed en klaar gemaakt om de prothese af te ronden. De pasfase kan indien nodig is meerdere malen worden herhaald tot het gewenste resultaat behaald is.
Afleveren van het kunstgebit
De eindfase van het kunstgebit is de afleverfase. Op ons laboratorium wordt de wasprothese omgezet in de kunsthars, waarbij wordt gekozen voor het ouwerwets persen. Dit is een veiligere procedure voor de patiënt in plaats van gieten. Van het meetmoment tot de laatste stap je bent erbij betrokken. We nemen ruim de tijd voor de patiënt, we plannen een afspraak ruim. Aandacht voor de patiënt is absoluut belangrijk. Bij een nieuw kunstgebit kunnen drukplekjes ervaart worden, dit is een heel normaal proces. Uw tandprotheticus zal u in de lastige beginperiode goed begeleiden, zodat u zo snel mogelijk aan het kunstgebit zal wennen.
Overige informatie over het kunstgebit
Klik hier voor informatie over het onderhouden, ongemakken en het voorkomen van schade aan uw kunstgebit.
Als u drukplekjes ervaart kunt u telefonisch contact opnemen met één van onze baliemedewerkers.