Implantologie

Doordat wij samenwerken met implantoloog Roelant van Rens zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van implantologie in onze praktijk. Roelant van Rens is bij ons aanwezig in de praktijk waardoor u niet ergens anders heen hoeft! Het voordeel hiervan is dat u zowel bij de implantoloog in onze praktijk wordt gezien maar de prothese tegelijk hier in het tandtechnisch laboratorium wordt gemaakt. U kunt bij ons terecht voor het implanteren, jaarlijkse controle en kleine tandheelkundige ingrepen. Er is een OPG in onze praktijk aanwezig daardoor kan er door onze implantoloog foto’s van uw mond worden gemaakt.

Wanneer u het advies krijgt voor implantaten, zal er een aanvraag naar uw verzekering worden gestuurd. Als uw verzekeraar uw aanvraag heeft goedgekeurd, komt u in aanmerking voor het plaatsen van implantaten. Dit zal gedaan worden door onze implantoloog Roelant van Rens. Doormiddel van implantaten kan onze implantoloog een gebitprothese vastzetten in de mond (klikgebit).

 

Waarom implantaten?

  • Implantaten hechten zich aan het kaakbot en werken op dezelfde manier als een natuurlijke wortel.
  • Door implantaten heeft het kaakbot weer een functie.
  • Door terugkerende kauwkrachten blijft het kaakbot behouden, hierdoor stop het slinken van het kaakbot en blijft de vorm van de kaaklijn behouden.
  • Implantaten zijn een bewezen, veilige en moderne methode. De techniek wordt al meer dan 30 jaar  wereldwijd toegepast.
  • Implantologie is wereldwijd onderzocht en getest en heeft zich bewezen als een efficiënte en duurzame oplossing.
  • Implantaten worden van titanium gemaakt. Dit is een lichaamsvriendelijke materiaal, wat betekent dat dit materiaal door het lichaam wordt geaccepteerd en waaraan het kaakbot zich goed kan hechten.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat het succespercentage op korte termijn op 98% ligt.

 

Enkele voorbeelden van een implantaat gedragen prothese

 

Hoe verloopt de behandeling van implanteren?

 

Implanteren

Voor het plaatsen van een implantaat is een kleine operatieve ingreep nodig. De duur van zo’n ingreep bedraagt voor 2 implantaten ongeveer anderhalf uur. Er wordt allereerst een klein sneetje  gemaakt, zodat het slijmvlies van de onderliggende kaak losgemaakt kan worden. Zo komt het bot vrij te liggen. Vervolgens wordt de plaats waar de implantaten moeten komen bepaald. Met een fijne boor (2 mm) wordt de positie en de lengte van het implantaat voorbereid. Daarna worden nog enkele boren gebruikt om het implantaatbed breder te maken. Als dit is gebeurt worden de implantaten geplaatst en vastgedraaid. Op elk implantaat komt tijdelijk een dekschroefje of inheelkapje te zitten. Ten slotte wordt het slijmvlies met een aantal hechtingen terug op zijn plaats gebracht. Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt deze lossen na 2 tot 3 weken vanzelf op.

 

Is de behandeling pijnlijk?

Net als bij andere behandelingen, gebruikt de implantoloog een plaatselijke verdoving. Natuurlijk niet prettig, maar u voelt tijdens de behandeling geen pijn. U kunt enkele dagen na de behandeling klachten hebben. Als u last hebt van een gevoelige of wat gezwollen mond, kunt u gerust een pijnstiller nemen en uw wang koelen met ijs. Onze implantoloog schrijft in sommige gevallen mondspoelmiddel of antibioticum voor.

 

Hoe lang gaan mijn implantaten mee?

In principe gaan uw implantaten een leven lang mee. Belangrijk is dat u de jaarlijkse controles bij uw implatoloog nakomt, uw gebit dagelijks goed reinigt en in goede gezondheid blijft. Net als bij uw natuurlijke tanden kunnen er rondom het implantaatsysteem ontstekingen ontstaan. Het is belangrijk dat u het implantaatsysteem goed schoonhoudt. Uw prothese kan in de loop van de tijd verkleuren, beschadigen of slijten. De tandprotheticus/tandtechnicus kan uw prothese(s) eenvoudig herstellen of vervangen met het behoud van de geplaatste implantaten.

 

Onderhoud implantaten: zeer belangrijk!

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor het behoud van implantaten. Ontstekingen in de mond en rondom de implantaten kunnen zo voorkomen worden! Laat uw implantaten jaarlijks controleren door uw implantoloog. Poets het implantaat tweemaal daags. Poets met kleine masserende bewegingen de voor- en achterzijde van het implantaat en poets ook het tandvlees mee. Gebruik hiervoor een zachte/medium tandenborstel met een kleine borstelkop en eventueel een beetje tandpasta.

 

Nazorg van het implanteren?

 

Complicaties

Een enkele keer kan het voorkomen dat het drukknopje/ de steg iets loskomt van het implantaat. U voelt deze dan bewegen. In deze situatie dient u direct contact op te nemen met ons!

Tel: 0412 625638

 

Spoeling en reinigen

De eerste dag mag u niet spoelen met het voorgeschreven spoelmiddel. Er kan dan spoelmiddel in de wond komen, wat de genezing vertraagt. Verder voorzichtig zijn met poetsen en niet aan de wond komen.

 

Voeding

De eerste twee weken kunt u het beste alleen zacht voedsel gebruiken. Het is dus beter dat u harde, taaie dingen als biefstuk, pinda’s en stokbrood niet eet zodat het implantaat de kans krijgt goed vast te groeien. U hoeft geen maaltijden over te slaan en kunt normale porties blijven eten. Eten en drinken kan het beste lauw genuttigd worden, dus niet te heet of te koud. Om te voorkomen dat u op uw lip of tong bijt is het aan te raden om in ieder geval te wachten met eten tot de verdoving is uitgewerkt.

 

Afdekdopje

Het implantaat wordt afgedekt met een klein schroefje dat soms wat los kan komen, bel ons en we schroeven het weer vast.

 

Nazorg

Een week na plaatsing kan er voorzichtig gepoetst worden met een zachte tandenborstel. Nadat de implantaten geplaatst zijn maken we een afspraak voor de eerste nacontrole. Dit is om de wond en de implantaten te beoordelen.

 

Dhr. Roelant van Rens

Implantoloog